29 ARALIK 1921 CUMA
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Cemal Paşa’nın Ankara hükûmetinin anlayışıyla uyuşmayan bazı tavsiyeleri nedeniyle Moskova Elçisi Ali Fuat Paşa’ya şu mektubu gönderir:
“Ben, milleti İttihat ve Terakki bayrağı altına davet edemem. Ankara’ya öğüt vermek değil, Ankara’nın tamamen görüşü ve talimatı dairesinde hareket etmekle yararlı olabileceğini ve bu sebeple fikrini düzeltinceye kadar kendisiyle münasebeti sürdürmekte mazur bulunduğumu bildirmenizi rica ederim” (Bazı kaynaklarda mektubun tarihi 24 Aralık olarak belirtilmektedir). (a)
Toprakkale’de
Fransız işgalinin sona ermesi üzerine Türk yönetimi kurulur.
(a)
Cemal
Paşa’nın Ankara’nın talimatıyle hareket etmesine dair şifre
(24.
XII. 1921)
Moskova‘da
Türkiye Sefiri Kebiri Ali Fuat Paşa Hazretlerine
22/12/1921 tarihli şifreye cevaptır.
Ahiren Ankara‘ya muvasalat eden Ukrayna Heyeti Reisi Yoldaş Frunze ile Cemal Paşanın gönderdiği bir mektupta bizim vaziyet ve efkârımızla kabili telif olmıyan ve halâ eski zihniyetin idamesine matuf tavsiyelerinden anlaşıldığına nazaran müşarünileyh Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetini keyif ve arzuya göre sevk ve idare olunuyor mahiyetinde zannediyor. Ben, milleti ittihat ve Terakki bayrağı altına davet edemem. Ankara‘ya nasihat vermek değil, Ankara‘nın tamamen noktai nazarı ve talimatı dairesinde hareket etmekle nafi olabileceğini ve binaenaleyh tashihi fikir edinceye kadar kendisiyle idamei münasebette mazur bulunduğumu tebliğ etmenizi rica ederim.
Mustafa
Kemal
Kaynakça:
1-
Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 2007
2-Erol
Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı,
2010
Yorumlar
Yorum Gönder