17 KASIM 1918 PAZAR

17 KASIM 1918 PAZAR

Minber gazetesinin 17 Kasım 1918 tarihli nüshasında “Mustafa Kemal Paşa ile Mülakat” adı ile bir yazı yayınlanmıştır.

Minber gazetesi yayın hayatına 1 Kasım 1918’de başlamış, 22 Aralık 1918’de son yayımını yapmıştır. Mustafa Kemal Paşa, Ali Fethi (Okyar) Bey gazetenin ortaklarıdır. Gazetede günlük siyasi ve ekonomik haberlerin yanısıra Mustafa Kemal Paşa’nın 13 Kasım 1918’de İstanbul’a gelişi ve padişahla yaptığı görüşmelerle ilgili haber ve yine kendisi ile yapılan iki ayrı mülakat yayımlanmıştır. Gazete özellikle bugünlerde Tevfik Paşa Kabinesinin güven oyu almasını önlemek için, kabineye yönelik eleştirilere ağrılık vermiştir.  Minber gazetesinde “Hatib” takma adıyla çıkan yazıların da Mustafa Kemal Paşa’ya ait olduğu yönünde bir takım tartışmalar vardır. Fethi Okyar anılarında, gazete çıkarma önerisinin Mustafa Kemal Paşa’dan geldiğini ve Paşanın kendisine;

“İzzet Paşa iktidarda kalsa bile muhâliflerin tazyikine dayanamayacak, Padişah kabinedeki İttihatçıları muhakkak tasfiye ettirecektir. Memleketi perişan eden ve muhalefet adı altında irtikap edilen taarruz ve tahripler de, daha çok gazeteler vasıtasıyla oluyor. Bunlara karşı milleti uyandırmak için en iyi vasıta, aynı yoldan mukabele etmek, yani bir gazete çıkartmaktır. Benim maaşlarımdan biriktirdiğim biraz param var. Onu koymaya hazırım. Ben askerîm.. İmtiyaz alamam… Sen, bugün genellikle haklı tenkid sebeplerinin çoğunun dışında kaldın, hatta düşmanlarımıza anlatabilmek için gel, beraberce bir gazete çıkaralım.” dediğini yazmıştır. 

17 Kasım’da gazetede yayımlanan ve Mustafa Kemal Paşa ile yapılan mülakatın bir bölümü;
“...Ben en iyi siyasetin, her türlü anlamıyla en çok kuvvetli olmakta bulunduğunu kabul ederim. En çok kuvvetli olmak sözünden amacım, yalnız silâh kuvveti olduğunu zannetmeyiniz. Aksine, asker olmama rağmen bu, bence kuvvet bileşkesini oluşturan etkenlerin sonuncusudur. Benim belirtmek istediğim moral, bilim, ahlâk ve teknoloji bakımlarından kuvvetli olmaktır. Bu saydığım niteliklerden yoksun olan bir milletin bütün fertlerinin en son silâhlarla donatıldığını farz etsek bile kuvvetli olduğunu kabul etmek doğru olmaz”  

Minber muhabirinin İngilizlere karşı beslediği hisler hakkındaki soruya ise  Paşa; Birinci Dünya Savaşı süresince Arıburnu, Anafartalar ve Filistin cephelerinde vatan savunması amacıyla İngilizlerle savaştığına işaret ederek, askerliğin gereği olan bu hizmetleri bir yana bıraktığını ve kalbinde kin ve düşmanlık hislerinin yer bulmadığını belirtir ve; İngilizler, Osmanlı Milletinin hürriyetine ve devletimizin istiklaline riayette gösterdikleri hürmet ve insaniyet karşısında yalnız benim değil, bütün Osmanlı Milletinin İngilizlerden daha hayır-hâh bir dost olamayacağı kanaatiyle mütehassıs olmaları pek tabiidir” şeklinde cevap verir.

Mustafa Kemal Paşa Harbiye Nazırı Abdullah Paşa’yı ziyaret etti.




Yorumlar