8 AĞUSTOS 1921 SALI - Tekalif-i Milliye emirlerinin ikinci bölümü yayınlandı

8 AĞUSTOS 1921 SALI

Başkomutan Mustafa Kemal, 7 Ağustos günü ilk 6 maddesini yayınlamış olduğu 10 maddelik Tekalif-i Milliye (Milli Yükümlülük) emirlerinin geri kalan 4 maddesini yayınlar. (a) Emirler şöyledir:

1-Halk, elinde bulunan, savaşa yararlı bütün silah ve cephaneyi, savaştan sonra geri almak üzere üç gün içinde hükümete teslim edecek.

2-Benzin, vakum, gres yağı, vazelin, otomobil lastiği, tutkal, telefon makinesi, kablo, tel gibi maddelerin yüzde kırkına el konacak.

3-Demirci, marangoz, dökümcü ve kılıç, mızrak yapabilecek ustaların adları, sayıları, durumları saptanacak.

4-Halkın elinde bulunan dört tekerlekli yaylı araba, dört tekerlekli at ve öküz arabaları ile kağnı arabalarının bütün donatımı ve hayvanları ile birlikte, binek hayvanları, yük hayvanları ve eşeklerin yüzde 20’sine el konacak.

Başkomutan Mustafa Kemal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gizli oturumunda askerî vaziyet hakkında bir konuşma yapar:

“...Millet, namusunu, bağımsızlığını kurtarmak için acaba karşı koyabilir miyiz, koyamaz mıyız muhakemesini düşünmedi. Millet, yalnız bir şey düşündü: Namuslu olarak yaşarım! Bu sebeple bu yasal hakkımızı kabul edenlerle dost olurum; bana bu hakkı vermeyecek olanlarla ölünceye kadar dövüşerek ölürüm!”.

Celâlettin Arif Bey, Paris’ten Mustafa Kemal’e bir mektup gönderir.

Başkomutan Mustafa Kemal, Genelkurmay’dan, Doğu Cephesi’nden ve Merkez Ordusu’ndan takviye birlikleri alındığı ve Ağustos’un 20’sinden önce genel saldırıya geçecekleri haberinin İstanbul aracılığı ile düşman kaynaklarına iletilmesini ister.

Yunanlılar Sandıklı’yı işgal ederler.

 

(a)

(8. VIII. 1921)

7 numaralı emir

Esliha ve Cephane hakkında Tekâlifi Milliye emri

1- Cins, mezhep, sunuf ve meslek tefrik edilmeksizin bilaistisna herkes zirde -üçüncü madde- cins ve nevi muharrer esliha ve cephane ile alatı carihayi her mahalde işbu emrin tarihi neşrinden itibaren üç gün zarfında mahalli Tekâlifi Milliye Komisyonuna makbuz mukabilinde teslim etmek suretiyle hükümete terk ve teberru edecektir. Harbin hitamında işbu esliha bir hatıra olmak üzere aynen eshabına iade olunacaklardır.

2- Dördüncü günü sabahından itibaren zikrolunan silâh ve cephaneyi sakladığı ve hile istimal ederek teslim etmediği tahakkuk edenler ve esliha derç ve cem taharrisinde sui istimal ve harekette bulunanlar idam olunur.

3- Teslim edilecek esliha ve cephane şunlardır:

Ma‘cephane her nevi mükerrer ateşli tüfek, kasatura veya süngü ve cephaneler filinteleri yani her nevi Osmanlı mavzerleri küçük ve büyük çaplı her nevi Alman, Belçika tüfekleri, her nevi Avusturya tüfeği, Avusturya ve Bulgar manlihirleri, her nevi İngiliz tüfeği, her nevi Rus tüfekleri, her nevi Fransız, Romanya, Sırp, Japon, Yunan martin büyük ve küçük çaplı tüfekleri (av tüfekleri, tabancalar ve bunlara mahsus cephaneler müstesnadır) her nevi kılıç ve palalar, bunlardan bir kıymeti mahsusayı haiz olanlar Komisyonların mesuliyeti altında ve vesika mukabilinde eshabına terk olunacaktır.

4- Tarihi ilânın dördüncü gününden itibaren hükümeti mülkiye, askeriye üçüncü maddede muharrer esliha ve cephaneyi bulmak için lüzum gördüğü haneleri vesair mahalleri usulü kanunisi dahilinde taharri edecektir.

5- Tekâlifi Milliye Komisyonları işbu emrin ahalice tamamen tebliğini temin edecek ve silâhını teslim edeceklerin bulunduğu yerlerle Komisyonların münakit olduğu mahal arasındaki mesafeye ait müddeti mühlet olarak verilen üç güne zam edeceklerdir.

6- Tekâlifi Milliye Komisyonları topladıkları esliha ve cephane cins ve miktarlarını Müdafaai Milliye Harbiye Dairesine bildireceklerdir.

7- İşbu emir evvel emirde Kastamonu, Çorum, Yozgat, Kayseri, Niğde, Konya ve Silifke Vilâyat ve Mutasarrıflıklarına, bu devairin garbındaki vilâyat ve elviyede tatbik edilmek üzere makamatı aidesine tebliğ edilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

 

8 numaralı emir

1- Tekâlifi Milliye Komisyonları her mahalde mevcut benzin, vakum, gres, makine, don, saatçi, balık yağları, vazelin, otomobil kamyon lâstiği, sulüsyon, buji, soğuk tutkal, Fransız tutkalı, telefon makinesi, kablo pil, çıplak tel, mücerret ve bunlara müteferri malzeme, asit sülfrik miktarını tahkik ve tesbit ile mevcut stokların yüzde kırkına vazı‘yet edecek ve eshabına esmanı mukabilinde mazbata verecektir.

2- Balâda cinsleri mezkûr malzemeden hariçten memlekete getirilenlerin gümrük resminden başka yalnız yüzde onu kuruşlu mazbata mukabilinde mezkûr Komisyonlar tarafından alınabilir. Bu suretle emvali alınanlara verilecek mezabıtın yüzde yirmisi gümrük resmine mahsup edilir.

3- Tekâlifi Milliyeden alınacak berveçhibalâ malzemenin yüzde kırkının derç ve cem‘i her Komisyon tarafından nihayet 10 Eylül 337 de ikmal edilmiş bulunacak ve 15, 20, 25, 30 Ağustos ve 5 Eylülde derç ve cemolunanların cins ve miktarlarını Müdafaai Milliye Harbiye Dairesine bittelgraf bildireceklerdir.

4- Orduların bu malzemeden sureti istifadesi Müdafaai Milliye Vekâletince tesbit olunacaktır.

5- İşbu malzemeden mevcudunu gizliyenler ve tariki hileye sapanlar hakkında hiyaneti vataniye kanunu tatbik olunur.

6- İşbu emir bilumum Vilâyat ve Livalara, Cephe Kumandanlıklarına, Vekâletlere tebliğ edilmiştir.

8 Ağustos 337

Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

 

9 numaralı emir

1- Tekâlifi Milliye Komisyonları hudutları dahilinde mevcut demirci, marangoz, dökümcü, tesviyeci saraç, arabacı esnafı ve imalâthaneleri ile bu esnaf ve imalâthanelerin kabiliyeti imaliyelerini tesbit ve gerek bunlar ve gerek kasatura, kılınç, mızrak ve eyer yapabilecek sanatkârlar isimleri zikredilmek üzere mikdarlarını Müdafaai Milliye Vekâletine bildireceklerdir.

2- İşbu emir bilumum Vilâyat ve Livalara, Cephe Kumandanlıklarına ve Vekâletlere tebliğ edilmiştir.

8 Ağustos 337

Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

 

10 numaralı emir

Seferber Ordunun vesaiti nakliyece olan ihtiyacını tevsien temin ve ikmal için berveçhiâti mevat süratle tatbik olunacaktır.

1- İşbu emri tebellüğ eden Tekâlifi Milliye Komisyonları kendi mıntıkalarında bulunan ve cinsleri âtide tasrih olunan bilcümle vesaiti nakliyenin yüzde yirmisine vazı‘yet edeceklerdir. Vesaiti nakliyenin cinsleri:

a) Dört tekerlekli yaylı arabalar

b) Dört tekerlekli at ve öküz ve kağnı arabaları... Arabalar bilumum teçhizat ve hayvanlariyle beraber olacaktır.

c) Binek ve topkeşan hayvanat

d) Ester ve mekâre hayvanatı

e) Deve

f) Merkep

2- Bu emri alan Tekâlifi Milliye Komisyonu mıntıkasındaki bilumum vesaiti nakliye mikdarını mümkün olduğu kadar çabuk tesbit edecek ve nihayet on eylüle kadar mıntıkasındaki vesaiti nakliyenin en sağlamlarından yüzde yirmisini derc, cemetmiş olacaktır.

3- Vavı‘yet olunan her vasıtai nakliyenin fiyatı Komisyon tarafından biltahkik vesaiti nakliyesi alınan Kasabanın Belediye Reisine, Karyelerde Heyeti ihtiyariyeler tarafından o mahaldeki ahali üzerine servetleri nisbetinde tarh ve tevzi edilerek istifa olunacaktır. Vesaiti nakliyesi alınanların paraları bu suretle Belediye ve Heyeti İhtiyariyeler tarafından tesviye edilecek ve buna mukabil esbabından alınacak makbuzlar da tasdik olunarak Tekâlif Komisyonlarına tevdi edilecektir.

4- Komisyonlar tarafından dercolunan vesaiti nakliye o mahaldeki Ahzıasker şubelerine teslim olunacaktır. şuabatın tesellüm ettikleri bu vesaiti nakliyeden arabalar ve hayvanlar mümkün ise ve sahipleri mükellifinden ise sahipleriyle, değil ise mükellifin meyanında araba ve hayvan sevk ve idaresine âşinâ ikmal efradından müntehap neferlerle idare olunacaktır. Bu vesaiti nakliye şuabat merkezinde toplanacak ve şubelerce iaşe ve muhafaza edilecektir.

5- Her Ahzıasker Şubesi, şubede toplanan vesaiti nakliyenin cins ve mikdarını 15, 20, 25, 30 Ağustosta ve 10 Eylül tarihlerinde Müdafaai Milliye Vekâleti Ordu Dairesine telgrafla bildirecektir.

6-Bu hususta müsamaha ve suiistimalde bulunanlar hiyaneti vataniye cürmiyle tecrim olunacaklardır.

7- 10 numaralı olan bu emrin vusulü tarihi ve saati telgrafla Ordu Dairesine bildirilecektir.

İşbu emir bilumum Vekâletlere, Garp ve Merkez Ordusu Kumandanlıklarına, Canik, Amasya, Tokat, Sivas, Kayseri Niğde, Konya, İçeli Vilâyet ve Livalariyle bunların garbında bulunan bilumum Vilâyet ve Livalara ve işbu mıntıkalardaki Ahzıasker heyet ve kalem riyasetlerine ve istiklâl Mahkemelerine tebliğ olunmuştur.

8 Ağustos 337

Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

 

 

Kaynakça:

1- Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 2007

2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008

3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010

4-Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk’ün tamim, telgraf ve beyannameleri IV, 2006


Yorumlar