7 AĞUSTOS 1921 PAZARTESİ - Tekalif-i Milliye emirlerinin ilk bölümü yayınlandı

7 AĞUSTOS 1921 PAZARTESİ

Üç ay süreyle Başkomutan seçilen ve Meclis’in yetkilerini kullanması kabul edilen Başkomutan Mustafa Kemal, milletin maddi kaynaklarını savaşın emrine verebilmek için çıkardığı 10 maddelik Tekalif-i Milliye (Milli Yükümlülük) emirlerinin 6’sını bugün yayınlar. (a) Emirler şöyledir:

1-Satınalmalar için en büyük mülki amirin başkanlığında her ilçe merkezinde ücretsiz olarak çalışacak komsyonlar kurulacak, komisyonlar, ambarları sayarak rapor tutacak.

2-Her ev, birer takım çamaşır, bir çift çarık ve çorap verecek, çok yoksul olanların bu yükümlülüğünü de zenginler karşılayacak.

3-Asker elbisesi yapmaya yarayan bez ve kumaşların ve ayakkabı malzemesinin ve

4-Yiyecek maddelerinin yüzde 40’ına el konulacak,

5-Ulaştırma araçlarına sahip olanlar her ay askeri-araç gereçleri 100km öteye taşıyacaklar

6-Terk edilmiş mallara el konacak. Bu emirlere uymayanlar, vatan ihaneti suçuyla İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanacaklar.

 

(a)

Orduya yardım için (1) Numaralı Tekalifi Milliye Emri

(7. VIII. 1921)

Tekâlifi Milliye emri

Numara (1)

Madde 1-5-6-37 tarih 928 numaralı Heyeti Vekile kararının ikinci maddesinde bazı mübayaat için en büyük Mülkiye memurunun riyaseti altında Maliye ve Askeriye memurlariyle Meclisi îdare ve Belediye Ticaret Odası mevcut olan yerlerde ikişer azadan mürekkep bir Komisyon teşkili emir buyuruluyordu. Bu komisyonlar derhal her Kaza merkezinde teşekkül edecek ilâveten Kazalar Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti Heyeti Merkeziye ve idarelerinden iki aza da mezkûr Komisyona aza sıfatiyle dahil olacaklardır. Bu komisyonların ismi Tekâlifi Milliye Komisyonlarıdır. Komisyonlar 11.8.37 tarihinden itibaren daima hali inikatta bulunacak ve Komisyon azaları hiçbir ücret almayacaklardır. Her Komisyon iki ay müddetle hizmeti askeriyeden tecil edilmek üzere ikişer kâtip, dörder memur ayrıca istihdam edeceklerdir.

2- Tekâlifi Milliye Komisyonları bu emrin alınmasını müteakip tebliğ edilecek olan Tekâlifi Milliye evamiri esasiyesini selâhiyeti kâmile ile tatbik ile mükellef olacaklar bu suretle seferber ordu ihtiyacını temin edeceklerdir.

3- Mezkûr Tekâlifi Milliye Komisyonlarından İzmit ve Bolu Sancakları dahilinde bulunanların hasılai mesaisi Kocaeli Mıntıkası Kumandanlığına ve Zonguldak Livası, Ankara Vilâyeti, Müstakil Aksaray Sancağı, Konya Vilâyeti, Silifke Sancağıyle bu sayılan mıntıkanın garbında kalan aksamı arazideki Komisyonlar hasılai mesaisi Garp Cephesine ve Elcezire ve Şark Ordusu mıntıkalarındaki Komisyonlar hasılai mesaisi mezkûr ordulara ismi geçmeyen menatıktan başka olarak merkezi Anadoluda kalan bilumum Komisyonlar hasılatı Müdafaai Müliyeye aittir. Merkez Ordusu Adana ve Ayıntap cepheleri ihtiyacatı Müdafaai Milliyeye muhtas yerlerden tefrik olunacaktır.

4- Bilâ istisna memleket dahilindeki her Komisyon bu vazifenin ifasına devam edecek ve 10 Eylül sene 337 tarihine kadar 15, 20, 25, 30 Ağustos 337 ve 5 Eylül 10 Eylül 337 tarihinde Müdafaai Milliye Levazımatı Umumiye Dairesine anbar mevcutları hakkında telgrafla rapor vereceklerdir. Aynı zamanda cephelere mıntıkalarında bulunan Komisyonlardan Garp Cephesi Komisyonlarından Aksaray, Konya, Karahisar Livalariyle bunun cenubunda bulunan mıntıka Komisyonları yakınlığına göre Konya Menzil Müfettişliğine ve bu muhitin şimalinde bulunan Komisyonlar Ankara Menzil Müfettişliğine ve Kocaeli mıntıkasındakiler Kocaeli Levazım Riyasetine ve Elcezire ve Şark Ordusu mıntıkasındaki Komisyonlar mezkûr cephe Levazım Riyasetine raporlarının birer suretlerini vereceklerdir.

5- Komisyonlar aza ve memurlarından en ufak tekâsül ve suiistimali görülenler hıyaneti vataniye cürmiyle tecziye edileceklerdir.

6- 1 numaralı olan bu emir tekmil Kazalara Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Heyeti Merkeziyelerine tebliğ edilmek üzere Vilâyet ve Müstakil Livalara ve İstiklâl Mahkemelerine tekmil Ahzıasker şubelerine tebliğ edilmek üzere her ahzıasker kalem Riyasetine ve Cepheler Kumandanlıklarına ve bilumum Vekâletlere ve Ankara ve Konya Menzil Müfettişliklerine tebliğ edilmiştir. Emrin vusulü tarih ve saatini ve anlaşıldığını, alan makamat telgrafla haber vereceklerdir.

7- Bu emir ve bunu müteakip verilecek tekâlifi Milliye evamiri esasiyesi her tarafta en büyük Mülkiye memuru tarafından vesaiti muhtelife ile neşr ve ilân edilecektir. 7 Ağustos 337

Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

 

Tekâlifi Milliye emri

Numara (2)

Madde 1- Ordu ilbas ve teçhizinin tevsien tedariki için berveçhiâti tedabir ittihaz edilecektir:

Bu tedabirin tatbikine bir numaralı evamirde muharrer olan tekâlifi Milliye Komisyonları memurdur.

a- Her kazada mevcut hane adedince Kaza birer takım çamaşır ve birer çift çarık ve çorabı nihayet 10 Eylül 37 tarihine kadar tamamen ihzar ve Komisyonlar anbarlarına idhara mecburdur. Şu suretle meselâ on bin haneyi ihtiva eden bir Kaza behemehal on bin takım çamaşır ve on bin çarık ve çorap verecektir.

b- Pek fakir hanenin bu teberrudan istisnası ve bu fakirin hissesinin diğer bir zengine tahmili, derc ve teberruata memur olan Komisyonun vazifesidir.

d- Toplanan çorap ve çamaşır ve çarıklar mahalli Komisyonuna halk tarafından teslim edilecek ve verilen şeyler Komisyonun bir memurunun mesuliyeti altında tahtı muhafazaya alınacak ve müteberria Komisyon tarafından teberruatı miktarını ve tarihi teslimini mübeyyin bir makbuz verilecektir.

2- Bu emri alan her Komisyon Reisi memur olduğu Kazasının hanesi mevcudunu emri aldığı tarihten 10 Eylül 37 tarihine kadar verilen vazifeyi ikmal edeceğini telgrafla Levazımatı Umumiyeye bildirecektir.

3- Hitamı teberruatta Tekâlifi Milliye Komisyonu ziyri mazbatalı üç kıt‘a defter yaparak, bir nüshasını Levazımatı Umumiyeye gönderecek, diğer nüshalardan birisi Komisyon Reisinde ve diğeri mahalli Mal Memurunun nezdinde Müfettişler tarafından talep olununca irae edilmek üzere mevcut bulunacaktır.

4- Bu emrin tarzı icrasında en ufak suiistimali görülenler hiyaneti vataniye cürmiyle itham edileceklerdir.

5- Bu emir bilumum Kazalara hemen tebliğ edilmek üzere Vilâyet ve Livalara ve İstiklâl Mahkemelerine berayı malûmat Vekâletlere ve Cephe Kumandanlıklarına verilmiştir.

7 Ağustos 337

Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

 

Tekâlifi Milliye emri

Numara (3)

Madde 1- Ordu ilbas ve teçhizinin tevsii için berveçhiâti tedabir ittihaz edilecektir: Bu tedabirin tatbikinden 1 numaralı emirde vazife ve sureti teşekkülleri bildirilen Tekâlifi Milliye Komisyonları mesuldür.

a- Tüccar ve ahali yedinde mevcut bilumum rengi ne olursa olsun çamaşırlık bez, amerikan, patiska, pamuk, yıkanmış yün, yıkanmamış yün, tiftik, fantazi kumaşlar hariç olmak üzere erkek elbisesi imaline salih her nevi yazlık ve kışlık kumaşlar kalın bezler, kösele ve iğne, taban astarlığı, sarı ve siyah meşin, sahtiyandan mamul yemeni, çarık, botin, çarık imaline mahsus deri, demir, kundura çivisi, tel çivi, kundura ve saraç iplikleri, nallık- demir, veya mamul nal, mıh, yem torbası, yular, belleme, kolan, kaşağı, gübre ve sicim ve urgan stoklarından yüzde kırk miktarına tekâlifi Milliye Komisyonlarınca derhal vazı‘yet edilecek ve takdiri fiyat edilerek alınan miktarı mübeyyin olmak üzere Komisyonun imza ve mühürlerini havi kuruşlu bir mazbata sahibi yedine verilecektir.

b- Dahildeki malzemenin bu suretle bir kısmının alınmasından mütevellit fiyat farkını tevzin için hariçten gelecek bu cins malların yüzde onu dahi iskelelerde ayni şerait dahilinde ordu ihtiyacatı için alınacak, yüzde doksanına katiyen müdahale edilmeyerek eshabının emrine bırakılacaktır.

c- Alınan mallardan mütebaki kalan ve ithal edilecek olan bu cins stokların nakil ve furuhtu tamamiyle serbesttir.

d- Çocuk ve kadın elbiseleri ve levazımiyle lüks eşya almak sureti katiyede memnudur.

Madde 2- Hariçten mal getiren tüccarlardan Tekâlifi Milliye Komisyonlarına mal veren ve mukabilinde kuruşlu mazbata alan tüccarların mazbatalarında muharrer miktar istihkaklarının yüzde yirmisi bilahare getirecekleri malların gümrük bedeline mahsup edilecektir.

3- Bu muamelat hakkında da iki numaralı emrin üçüncü maddesinde tafsil edildiği veçhile Komisyonlarca üç kıta defter tanzim edilecektir.

4- Bu emre muhalefet ederek malını gizleyenler veya suiistimali görülenler kim olursa olsun hiyaneti vataniye ile tecrim edileceklerdir.

5- Üç numaralı olan bu emir derhal Komisyonlara tebliğ edilmek üzere Vilâyat ve Livalara ve İstiklâl Mahkemelerine yazılmış ve berayı malûmat Vekâletlere ve Cephe Kumandanlıklarına verilmiştir.

7 Ağustos 337

Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

 

Tekâlifi Milliye emri

Numara (4)

Emri ahire kadar Ordunun iaşesi için berveçhiâti tedabir ittihaz edilecek ve bu tedabirin tatbikinden bir numaralı emirle sureti teşkilleri bildirilen Tekâlifi Milliye Komisyonları mesul olacaktır.

1- Elde mevcut buğday, saman, un, arpa, fasulye, bulgur, nohut, mercimek ve kasaplık hayvanat, Şeker, gaz, pirinç, sabun, yağ, tuz, zeytin yağı, çay, mum stoklarından yüzde kırkına Komisyonlarca vazı‘yet edilerek ambarlara alınacaktır. Takdir edilecek fiyat üzerinden eshabı yeddine kuruşlu mazbata verilecektir.

2- Komisyonlarca derc olunan, buğdayların una tahvili için Komisyonlar mıntıkalarında mevcut fabrika ve değirmenlere mütesaviyen taksimi amal edecek ve bu say meccanen olacaktır.

3- Bu hususta en ufak suiistimali görülen memurun veya tekâliften kendisini azade tutan ferdin cezası hiyaneti vataniyedir.

4- Dört numaralı olan bu emir hemen Komisyonlara tebliğ edilmek üzere Vilâyet ve Livalara ve İstiklâl Mahkemelerine yazılmış berayı malûmat Vekâletlere ve Cephe Kumandanlarına birer suret verilmiştir.

7 Ağustos 337

Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

 

Nakliyat hakkında 5 numaralı emir.

Ordu nakliyatının teinini için berveçhiâti tedabir ittihaz edilecek, bu tedabirin tatbikinden bir numaralı emirde teşekkülü bildirilen Komisyon mesul olacaktır.

1- Ciheti askeriyece suru muhtelife ile ordu ihtiyacı için alınan vesaiti nakliye hariç olmak üzere memlekette kalan vesaiti nakliye eshabı her ay ordu malzemesinden bir kısmını kendi vasıtasiyle yüz kilometrelik bir mesafeye meccanen nakle mecburdur. Bu naklin devam ettiği müddetçe nakliye sahibi ve hayvanatı ordu anbarından iaşe olunur.

2- Bir ay zarfında bu vazifeyi gören fert o ay zarfında yeni bir vazifei nakliye almaz. Tekâlifi Milliye Komisyonunun sevkettiği eşya veya erzak irsaliyesi ziyrinin malı tesellüm eden anbar tarafından tasdiki o aylık muafiyet hakkını o ferde verir.

3- İki, üç, dört numaralı emirlerle toplanan mevat ve erzak Levazımatı Umumiyenin göstereceği esas askeri anbarlara Tekâlifi Milliye Komisyonları tarafından bu mükellefiyeti nakliye usuliyle sevk ve idhar edilirler.

4- Müteahhit nakliye kolları diğer halkın tâbi oldukları şehrî yüz kilometrelik nakliyatı meccanen yapmağa mecburdurlar.

5- Bu emri alan her Tekâlifi Milliye Komisyonu kendi mıntıkası dahilinde mükellefiyeti nakliyeye dahil olabilecek vesaitin cins ve miktarını 15 Ağustos 337 tarihine kadar Müdafaai Milliye Sevkiyat ve Nakliyat Müdüriyeti Umumiyesine ve cephe mıntıkalarında bulunanlar ise Sevkiyat ve Nakliyata bildirmekle beraber mıntıkasında bulundukları Menzil Müfettişliklerine veya Ordu Erkânıharbiye Riyasetlerine bildireceklerdir.

6- Bu mükellefiyetlerden kaçanlar veya bu mükellefiyeti tatbikte suiistimali görülenler hıyaneti vataniye ile tecziye olunacaktır.

7- 5 numaralı olan bu emir hemen Tekâlifi Milliye Komisyonuna tebliğ edilmek üzere bilumum vilâyat ve Livalara yazılmış ve İstiklâl Mahkemelerine ve berayı malûmat Vekâletlere ve Cephe Kumandanlıklarına birer suret verilmiştir.

7 Ağustos 337

Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

7 Ağustos 337

 

Emvali Metruke hakkında 6 numaralı emir

1- İki, üç, dört numaralı tekâlifi Milliye emirlerinde tedariki bildirilen eşya ve erzak cinsinden muhtelif mahallerde mevcut emvali metrukeye Tekâlifi Milliye Komisyonlarınca vazı‘yet edilecek, miktarı tesbit ve fiyatı takdir olunarak kuruşlu bir mazbata mahallî mal sandığına verilecektir.

2- Emvali Metrukeden bu suretle alınanlar için Tekâlifi Milliye Komisyonları evvelki emirlerde bildirildiği veçhile üçer kıta muntazam defter tutacaklar, bunun bir suretini Levazımatı Umumiyeye göndereceklerdir.

3- Alınan Emvali Metruke cins ve miktarları 10 Eylül 37 tarihine kadar Müdafaai Milliye Levazımatı Umumiye Dairesine Tekâlifi Milliye Komisyonları tarafından telgrafla bildirilecektir.

4- Emvali Metrukenin derç ve idharında tekâsül ve suiistimali görülenler ve tekâlifi kendi malı imiş gibi tesahup etmeğe kalkanlar hiyaneti vataniye cürmüyle itham edileceklerdir.

5- 6 numaralı olan bu Tekâlifi Milliye emri hemen Komisyonlara tebliğ edilmek üzere bilumum Vilâyat ve Livalara ve İstiklâl Mahkemelerine yazılmış berayı malûmat Vekâletlere ve Cephe Kumandanlığına yazılmıştır.

7 Ağustos 37

Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi

Başkumandan

Mustafa Kemal

 

 

Kaynakça:

1- Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 2007

2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008

3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010

4-Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk'ün tamim, telgraf ve beyannameleri IV, 2006


Yorumlar