27 TEMMUZ 1920 SALI - Mustafa Kemal Batı Cephesi'ne hareket etti

27 TEMMUZ 1920 SALI

Mustafa Kemal, milletvekillerinden oluşan bir heyetle Ankara’dan akşam Batı cephesine hareket eder.

Mustafa Kemal, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile mülkî ve askerî makamlar arasındaki ilişki ve görevleri düzenleyen Bakanlar Kurulu kararlarını valiliklere, cephe komutanlıklarına ve Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyetleri’ne bildiren bir genelge yayınlar: “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez ve İdare Heyetleri, bölgenin en büyük mülkiye memurunun emri altındadır. ..Müdafaa-i Hukuk heyetlerinin Hükûmet idaresine müdahale etmesi, kendi emirlerinde silâhlı kuvvet bulundurması hiçbir kayıt ve şarta
bağlı olmaksızın kesin şekilde yasaktır.” (a)

Kütahya Mıntıka Komutanlığı’na Çerkez Ethem atanır.

Sarayköy, İpsala, Vize ve Demirköy Yunanlılar tarafından işgal edilir, böylelikle Trakya’nın işgali tamamlanmış olur. Manisa’ya bağlı Selendi kasabası da Yunanlılar tarafından işgal edilir.

(a)

Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin ve askeri makamların görevine dair telgraf
27/28. VII. 1920
Erzurum Müdafaai Hukuk Riyasetine

1- Anadolu Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti Heyeti merkeziye ve Heyeti idareleri mahallinin en büyük mülkiye memurunun tahtı emrindedir. Mezkûr heyetlerin müdafaai vatan emrindeki muavenetleri ve bu hususta cari muameleleri reisi hükümetin malûmatı tahtında bulunacaktır. Hükümet rüesasiyle Müdafaai Hukuk heyetlerinin yakdiğerine karşı vaziyetleri vahdeti hükümeti behemehal tarsin ve izhar edecek tarzda olacaktır.

2- Mahallin asayişi için jandarma kuvvetüzzahr olarak mahalli rüesayı memurini mülkiyesinin emir ve tensibiyle Müdafaai Hukuk cemiyetlerinin himmet ve muavenetiyle vücuda getirilmiş ve getirilmekte olan Kuvayı Milliye namı altındaki kuvvei müselleha mutlaka mahalli jandarma kumandanının bilâkaydı şart emrine tevdi olunacaktır. Bu hususun temininden dolayı rüesayı memurini mülkiye ve askeriye mesuldür.

3- Mahallin icabı olarak doğrudan doğruya bir vazifei askeriye ifa etmek veyahut orduyu takviye etmek üzere kezalik Müdafaai Hukuk cemiyetlerinin himmet ve muavenetleriyle teşkil edilmiş ve edilmekte bulunan gönüllü müfrezeleri behemehal mıntıkasında bulundukları en büyük askeri kumandanının tensibiyle teşekkül edecek ve mezkûr kumandanlığın emir ve tensip edeceği askeri makamın Kuvayı milliye namı altında tahtı emrine girecektir. İkinci ve üçüncü maddelerde zikrolunan kuvayı müsellaha ve gönüllü müfrezelerinin iaşe ilbas ve idamei mevcudiyetleri için icabeden masarıfat jandarma veya Müdafaai Milliye vekâletince temin olunur. Bu hususta ahalinin Müdafaai Hukuk heyetleri vasıtasiyle vukubulacak muaveneti rüesayı memurini mülkiye delaletiyle makbuz ve Müdafaai Milliye vekâletince malûm bulunmak Şarttır.

4- Müdafaai Hukuk heyetleri idarei hükümete müdahele etmekten kendi emirlerinde kuvayı müsellaha bulundurmaktan bilâkaydışart ve katiyen memnudur. Bu hususun tetkikine ve muhalifi emr ahvalin men‘ine ve menide müşkülâta tesadüf ettiği takdirde derhal mafevk mercie arzı keyfiyete rüesayı memurini mülkiye ve askeriye mecburdur.

5- Balâdaki Heyeti Vekile mukarreratı Dahiliye ve Müdafaai Milliye Vekilleriyle bilcümle rüesayı memurini mülkiye ve cephe kumandanlıklarına ve Müdafaai Hukuk heyeti merkeziye ve heyeti idarelerine Büyük Millet Meclisi Riyasetince tebliğ olunmuştur.

Büyük Millet Meclisi Reisi
Mustafa Kemal


Kaynakça:

1- Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk
Araştırma Merkezi, Ankara, 2007
2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
3-Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk’ün tamim,telgraf ve beyannameleri IV, 2006
4- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010




Yorumlar