26 MART 1920 CUMA - Anzavur kuvvetleri Biga'yı tekrar ele geçirdiler.


26 MART 1920 CUMA

Mustafa Kemal, Kazım Karabekir’e gönderdiği telgrafta İstanbul’dan Anadolu’ya kaçan mebus ve gazeteciler hakkında bilgi verir. (a)

Anzavur kuvvetleri, üzerine gönderilen bir alayı bozguna uğratır. İsyancılar Alay Komutanı Rahmi Bey’i öldürüp cesedini parçalarlar. Mustafa Kemal bu konu hakkında da Kazım Karabekir’e bir telgraf gönderir. (b)

Ali Fuat Paşa, 56. ve 61. Tümen komutanlarına Ankara’dan gönderdiği emirde, Yusuf İzzet Paşa’yı yola getirmelerini ister.

Fransız kuvvetleri, Antep yönüne hareket eder. Andrea komutasında 2500 asker, tank ve zırhlı araçla yola çıkan konvoy, Teğmen Şahin Bey’in 70-80 gönüllü ile tuttuğu boğazı zorlayıp Kuvâ-yı Milliye güçlerini geri atarlar.

(a)

İstanbul’dan Anadolu’ya kaçan mebus ve gazeteciler
(26. III. 1920)
15. Kolordu Kumandanlığına

Bugün Gebzenin Kuşçu mevkiinden hareket eden Trabzon Mebusu Hüsrev Beyden alman şifre ile malûmat hulâsasına nazaran İstanbul‘dan birçok münevveran ve zabitan Anadolu‘ya hareket ediyor. Ahmet Emin, Yunus Nadi, Celâl Nuri, Ahmet Ferit, Rıza, Nuri Beylerin firarları ......... edilmiştir. Veliaht hazretlerinin de Anadolu‘ya geçmek istediği anlaşılmıştır. İstanbul‘dan Gebzeye kadar menzil yolu ........... tanzim edilmiştir. Daha şark aksamında köylü vesaitinden istifade için mühimce bir paraya ihtiyaç vardır. Parasızlık bu babda müşkilât ihdas ediyor. Bu malûmat sureti mahremanede arz edilmiştir.

Heyeti Temsiliye namına
Mustafa Kemal


(b)

Balıkesir’den alınan bilgi
(26. III. 1920)
Anzavur ve Gâvur İmamın Bigaya hakim bulundukları hakkında.
15. Kolordu Kumandanlığına

Balıkesir‘den alınan malûmat bervechizir maruzdur.
Heyeti Temsiliye namına
Mustafa Kemal

Suret
Anzavur ile Gavur imam ve avenesinin Bigaya tekrar baskın yapacakları haber alınmış olduğundan Gönende mütehaşşit takip kuvvetlerinden 100 süvari 13/3/1336 da Bigaya tahrik olunmuştur. Süvariler her ne kadar kasabaya bilâ müsademe girmeye muvaffak olurlarsa da bilâhare Biga kazasındaki ahalinin kısmı azamı silâha sarılarak hücum etmiş olduklarından şiddetli bir müsademeden sonra çekilmeye mecbur olmuşlardır. Piyademiz de müsademenin nihayetine yetişerek eşkıyayı Biganın garbinde tevkif etmişlerse de Biga kazası ahalisinin eşkiyayı iltihakları sebebile müsademe iki gün ve pek şiddetli olarak devam ve Gönen ile Biga arasındaki Çerkeş köylüleri de müfreze ve cephane ve mevadı iaşenin şevkine müsellâhan mümanaatlarından süvari ve piyadelerimiz Gönene avdete mecbur olmuşlardır. İsyan şimdilik Biga kazasına münhasır ise de tevessüe müsaittir. Tedabiri lâzimeye tevessül olunmuştur. Müsademe esnasında asiler bir top dahi istimal etmişlerdir. Müfrezeden iki zabit ile altı nefer şehit ve üç zabit ile yirmi yedi nefer mecruh döndüğü ve âsilerin de pek ziyade telefat verdikleri ve şimdiki halde Anzavur ve avenesinin Bigaya hakim bulundukları maruzdur.


Kaynakça:

1- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010
2-Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk’ün tamim,telgraf ve beyannameleri IV, 2006




Yorumlar