24 MART 1920 ÇARŞAMBA - Damat Ferit Paşa hükümeti kurmakla görevlendirildi


24 MART 1920 ÇARŞAMBA

Mustafa Kemal, İstanbul’un işgali üzerine Anadolu’ya kaçan milletvekillerini İngilizlerin izlemesi üzerine Bandırma’da 14.Kolordu Komutanı Yusuf İzzet Paşa’ya bir telgraf gönderir: “İngilizler, milletvekillerinin İzmit üzerinden Anadolu’ya kaçmakta olduklarını haber almışlardır. Verilen bilgiye nazaran bundan sonra İzmit üzerinden kaçış imkânsız gösterilmektedir....Önlemlere girişilmiştir.” (a)

Mustafa Kemâl, 3., 13. ve 20. Kolordu komutanlıklarına, milli harekete devam edildiği takdirde Adana halkının silahlanabileceğini; bunun, Fransızların Adana’yı boşaltmalarını çabuklaştırabileceğini  bildirerek, 11 Şubat tarihli Adana milli hareket planının çabuklaştırılmasını ister.

Damat Ferit Paşa, saraya çağrılarak yeni hükümeti kurmakla görevlendirilir.

İngiliz Savaş Bakanı Winston Churchill, Başbakan Lloyd George’u uyarır: “Türkiye’yi gerçekten temsil eden bir yönetim sağlamaya çalışarak onunla uzlaşmaya varılmalıdır. Şimdiki biçimiyle Türk barış anlaşması, ancak sürekli kargaşaya yol açabilir. Türkiye ile ilgili politikanızdan endişe duyuyorum”.


(a)

Haberalma raporu
(24. III. 1920)
İngilizlerin Anadolu‘ya kaçan Mebusları takibi-Celalettin Arif, İsmail Fazıl Paşa, Miralay İsmet Bey ve diğer kıymetli Kumandanların İzmit‘te kaldıkları hakkında.
14 ncü Kor. Kumandanı Yusuf izzet Paşa Hazretlerine

1- İngilizler meb‘usların İzmit üzerinden Anadolu‘ya firar etmek de olduklarını haber almışlardır.
23 /Mart /36‘da İzmit Mutasarrıfına bir İngiliz Miralayı gelerek en ileri kafilede bulunanların isimlerini ve her gece kaldıkları köyleri söylemişler aynı zamanda ikiyüz kişilik bir İngiliz Bölüğü İzmit‘in şimali şarkîsine yollan tutmak üzere ve Gebze ve Derince üzerine de ayrıca takip müfrezeleri sevkolunmuştur. Verilen malûmata nazaran fîmâba‘d İzmit üzerinden firar gayrimümkün gösterilmektedir.

2- Meclis-i Meb‘usan Reisi Celâleddin Arif Bey, Mebusandan İsmail Fâzıl Paşa, Süreyya, Reşit, Rıza Beyler ile kıymetli Kumandanlarımızdan Miralay İsmet Bey, Erkânıharbiye Miralayı Kâzım, Erkânıharbiye Kaymakamı Seyfi Erkanıharbiye Binbaşı Safvet, Erkânıharbiye Kolağalığından mütekait Nevres Üsküdar‘ın Özbekiye Tekkesi şeyhi ve Polis Memurlarından Manastırlı Nuri Beyler 23/24 Mart 336 gecesini İzmit‘in yirmiki kilometre şimalişarkîsinde Tekkenişîn nam kariyede geçirmişlerdir, İngiliz takip müfrezeleri mezkûr kariyenin oniki kilometre mesafesinde geceyi geçirmişlerdir.

3- Mebuslarımızdan Cami, Adnan Beylerle Halide Edip Hanımefendi ve isimleri tamamen anlaşılamayan bâzı zevat Gebze‘de 23 /24 Mart 336 gecesini tehlikeye mâruz geçirmişlerdir, İngiliz müfrezelerinin tazyiki mahallî jandarmalarının şayanı itimat görülememesi bu tehlikeyi tevlid etmektedir. Tedabire tevessül olunmuştur.

4- Diğer bâzı zevatın dahi Gebze ile İzmit arasında tehlikede oldukları tahmin edilmektedir.
Bunlar meyanında Trabzon Mebusu Husrev ve biraderi, Kıymetli zâbitandan Binbaşı Besâlet Bey bulunmaktadır.

5- Firar eden diğer mütebaki mebsân henüz Kartal mıntakasını geçememektedir. Vesaitsizlik dahi hareketlerini tehir ediyor.

Heyeti Temsiliye namına
Mustafa Kemal


Kaynakça:

1- Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk
Araştırma Merkezi, Ankara, 2007
2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010
4-Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk’ün tamim,telgraf ve beyannameleri IV, 2006



Yorumlar