29 ARALIK 1919 PAZARTESİ - Nişan ve madalyaları Mustafa Kemal'e iade ediliyor

29 ARALIK 1919 PAZARTESİ

Mustafa Kemâl, Ziraat Mektebi salonunda Ankara halkına, memleketin içinde bulunduğu durumu anlatan uzun bir konuşma yapar: “Efendiler! Millî örgütümüzün bugün izlediği amaç, vatanın parçalanmaktan ve milletin esaretten kurtarılmasına yöneliktir!”

Mustafa Kemâl, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Merkeziyelerine bir bildiri gönderir: “...Görüşme yeri olarak Ankara seçilmiştir. Muhterem milletvekillerinin Ocak’ın beşinden itibaren Ankara’ya ulaşmaları beklenir.”

Harbiye Nazırı Cemal Paşa, Mustafa Kemâl’e bir telgraf gönderir: “...Birçok yüksek rütbeli subay açıktadır. Tutulan yol, kolordulara general ve korgeneral ve daha yukarısı, tümenlere albay rütbesindeki subayların tayini imkânını aramaktır. Nezaretin görüş noktasının yüksek niyetlerinize karşı bulunmasını uygun görmediğim gibi, Anadolu’ya büyük rütbeli çokça subay göndermiş olmak, açıkta kalmış muktedir yüksek rütbeli subayların terfilerini temin gibi düşüncelerin, sizin gayenizi kolaylaştıracağını ümit etmek hakkını, önemle ve hararetle muhafaza etmekte olduğumu arz ederim.”

Mustafa Kemâl, Harbiye Nazırı Cemal Paşa’nın 29 Aralık 1919 tarihli bu telgrafına cevabı şu olur: “Barışın gerçekleşmesinden önce, tasarlanan ve uygun bulunan prensibin uygulanması çok büyük sakıncalar doğurur. Harpte yararlık göstererek makam ve mevki kazanmış kimseleri ast durumuna sokmak doğru olamaz. Bu zamansız girişimler, milli örgüt için çalışmakta olan kimselerin iş başından ayrılmalarını ve bu suretle millî birliğin zarar görmesine sebep olur. ...Küçük rütbeli subayların ve doktorların ise bir an evvel gönderilmesi lâzımdır”

Vükelâ Meclisi’nde, Mustafa Kemâl hakkındaki 9.8.1919 tarihli askerlik mesleğinden çıkarılması ve madalyalarının geri alınması kararının düzeltilmesi ve kendisinin askerlikten çıkarılma değil, istifa etmiş olduğunun kabulü ile, alınan nişan ve madalyalarının iadesi hakkında yeni karar alınır. (Bu kararın Padişah Vahdettin tarafından onayı: 4 Şubat 1920).

Urfa Jandarma Tabur Komutanlığı’na atanan Ali Saip (Ursavaş) kente gelerek göreve başlar. Urfa’da Kuva-yi Milliye teşkilatı kurulur. Örgütün başlıca üyeleri, Emekli Yüzbaşı İhsan ve İlyas beyler, Kaymakam Şevket Bey, Veteriner Müfettişi Adil Bey, Jandarma Üsteğmeni Hulusi, Belediye Başkanı Hacı Mustafa, Hacı İmam ve Bekirağazade Halil Ağa idi.

Kaynakça:

1- Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk
Araştırma Merkezi, Ankara, 2007
2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010






Yorumlar