5 KASIM 1919 ÇARŞAMBA - Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti kuruldu

5 KASIM 1919 ÇARŞAMBA

Mustafa Kemâl, Harbiye Nazırı Cemal Paşa’nın milletvekili seçimlerinde baskı yapılmaması konusunda 4 Kasım 1919 tarihinde gönderdiği telgrafa cevap yazar: “...Yaygara koparan siyasî partilere gelince, bunlar yalan söylüyorlar. Çünkü her yerde seçimlere katılmışlardır. Ancak, beşer onar kişiden ibaret olan bu partilerin millet gözünde bir mevkileri olmadığından ve millet bu defa İstanbul’daki politikacılardan değil, kendi bağrındaki öz vatandaşlardan milletvekillerini seçmekte olduğundan, kendilerinin başarı sağlayamayacaklarını anlayarak telâş ediyorlar. Buna karşı bizim elimizden ne gelebilir? Bu noktadaki gerçekte, kabinenin kararsızlık içinde oluşu gariptir. Sözü edilen baskı nerede, kimin tarafından ve nasıl yapılmıştır? Lütfen açıklanmalıdır ki, Heyet-i Temsiliye vazifesini yapabilsin”.

Mustafa Kemâl, Millî Kongre Başkanı Esat (Işık) Paşa’nın milletvekili seçimlerine müdahale edilmemesi konusunda 3 Kasım 1919 tarihinde göndermiş olduğu telgrafa cevap verir: “...Bu haberi verenlerin amacı, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ne mensup herhangi bir kişi veya kişilerin milletvekili seçiminde kanunen kendilerine tanınmış hakkı ve vazifeyi her millet ferdi gibi yapmaları ise, bu pek tabiîdir. ...Milletvekili seçiminde milleti aydınlatmak için bütün siyasî partilere faaliyet alanı açıktır”(a)

Sivas’ta “Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti” kurulur. Cemiyet, Sivas Valisi Reşid Paşa’nın eşi Melek Reşid Hanım ve arkadaşları tarafından kurulur. Amaç, kadınların etkin bir şekilde Kurtuluş Savaşı’na katılmalarını sağlamak ve milli orduya para ve mal yardımı kampanyaları düzenlemek idi.

İngilizler Antep’ten tamamen çekilir ve kent Fransız ve Ermeni askerlerince işgal edilir.

(a)
Milletvekili seçiminde partilerden yalnız birisine rey verilmeyeceğine dair
5. XI. 1919

Millî Kongre Kâtibi umumiliği namına vazıülimza Esat Paşa hazretlerine
C. 3-11-34: Namına vazı imza buyurduğunuz altmış kadar cemiyetle millî ahrar, Sulh ve Selâmeti Osmaniye, Ahali İktisad ve Sosyalist birliği siyasi fırkalarına intihabı mebusanda mukadderatı millet ve memleketi bihakkın tahlise matuf maksadla teveggullerinden dolayı hassatan takdimi teşekkürat eyleriz, şayıatı mütevatire üzerine serdine lüzum gördüğünüz mütaleat bizce de pek ziyade haizi ehemmiyet görülmüştür. Bu gibi tevatürlerin sıhhat ve ademi sıhhatini tebeyyün ettirmek müşkil oluyor. Çünkü zatı alinizin de güya çiftçi derneği namı altında, İttihad ve tarakki maklûbu olan, Teceddüt fırkasının azasını mebus yaptırmak için Eskişehir, İzmit, Kastamonu, Kütahya, Bursa, Trabzon, Erzurum, Sivas gibi mahallere birçok mektuplar ve hatta memuru mahsuslar gönderdiğiniz ve bazı zevata Teceddüt fırkasının namzed listesini yolladığınız ve bu suretle milletin temini vahdetine hadım olan Anadolu ve Rumeli Mudafaai Hukuk cemiyetinin teşkilatı milliyesini teşevvüşata duçar etmeğe ve bugün kendi lisanınızla takbih etmekte bulunduğunuz bir heyetin vucud bulmasına çalışmakta olduğunuz hakkında şikâyat vaki olmuştur.

Milletin intihap edeceği mebusların ahlâk ve evsafı lâzımayı haiz bulunmaları bittabi bizcede pek ziyade şayanı temennidir. Ancak bu hususta mücerrep kimseleri temamen tanımadığımız içindir ki işi doğrudan doğruya milletin saffeti vicdan ve dimağına terketmeği lüzumlu bulduk. Binaenaleyh bu suretle milletin müntehipleri olacak mebuslardan mürekkep heyete ne dahilen ve nede haricen hiç kimsenin itiraza hak ve selâhiyeti olamaz. Bazı mebus namzedlerinin Kuvayı Milliyeden müktesep tesirat dahilinde intihaplarının teminine çalıştıkları muhtacı teyiddir. Heyeti Temsiliyenin hiç bir yerde mümessili mevcut olmadığından bu baptaki istihbarınız doğru değildir. Bu haberi verenlerin muradı Müdafaai Hukuk cemiyetine mensup olan her hangi bir zatın veya efradın intihabı mebusanda kanunen kendilerine bahş olunmuş hakkı veya vazifeyi her ferdi millet gibi istimal eylemekte olmaları ise, bu pek tabiidir. İntihabı mebusan hakkındaki beyannamenizin bahş eylediği itimadın teeyyüd ve tahakkuku için bizden ef‘ale intizar buyurulursa bunda mazur olduğumuzu arza müsadenizi rica ederiz. Çünkü teklidinizi ifa etmek için intihabata fiilen müdahale etmek lâzımdır. Halbuki cemiyetimiz bir fırkai sisasiye olmayup bilcümle fırkaların içtihadına hürmetkar ancak muayyen maksadlar için milletin vahdetini temine matuf bulunduğundan intihabata bilhassa fiilen müdahale halinde bir tarafı iltizam ve diğer tarafla muaraza eylemeği kabul etmek icap edecektir ki bu da cemiyetin gayesine münafidir. Hükümeti hazıra dahi cemiyetimizin intihabı mebusana müdahale etmemesinde isabet görerek bu hususu hepimizden talep eylemiş ve o yolda taahhüt edilmiş olması da cemiyetimizi bir kere daha menetmiş bulunuyor.

Binaenaleyh mebusanın şöyle veya böyle intihap edilmekte bulunmasından vücuda gelecek meclisi mebusanın şunun veya bunun hoşuna gidüp gitmeyeceğinden dolayı cemiyetimiz bir güna mesuliyet kabul etmez. Mebus intihabında milleti irşad etmek için bilcümle siyasi fırkalara meydanı faaliyet küşadedir. Böyle bir faaliyeti meşruaya mümanaata kalkışanlar olursa bu gibiler hakkında dahi hükümeti seniyeyi icabatı kanuniyeyi tatbikten kimse menedemez. Cemiyetimiz namına gayri kanuni efal ve müdahalatta bulunanlar mevcut ise bu gibiler nerede ve ne türlü efali gayrı kanuniyede bulunduklarını maddeten tasrih halinde cemiyetimizce ittihazı tedabirde teahhür edilmiyeceğine emniyet buyurulmalıdır. Mahaza telgrafnamei âlileri ile maruz, cevapnamemiz mündericatına umumca ittla husulü tenviri efkâra medar olacağından her ikisinin Payitaht matbuatına tevdi buyurulmasını rica ve buraca da neşr ve tamim olunacağı arzolunur efendim.

Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti
Heyeti Temsiliyesi namına
Mustafa Kemal


Kaynakça:

1-Kaynakçalı Atatürk günlüğü, http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/KAYNAKÇALI- ATATÜRK-GÜNLÜĞÜ1.pdf
2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010
4-Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi,  Atatürk’ün Tamim, Telgraf ve Beyannameleri IV, 2006


Yorumlar