15 AĞUSTOS 1919 CUMA - Sinop Mutasarrıfı Mazhar Tevfik Bey

15 AĞUSTOS 1919 CUMA

Mustafa Kemâl, İngilizlerin tutuklayarak götürmek istediği bazı kimseleri, onlara teslim etmeyen Sinop Mutasarrıfı Mazhar Tevfik Bey’e bir telgraf göndererek kendisini takdir ettiğini bildirir. Telgraf şöyledir:
 “Gösterdiğiniz millî cesaret takdiri gerektirmektedir. Yerinden olma, vatanseverler için hiç söz konusu olamaz. Her ne zaman zaruret karşısında kalınırsa milletin sinesi fedakâr evlâtlarına açıktır(a)

13 Ağustos günü göreve başlayan yeni Harbiye Nazırı Süleyman Paşa, yayımladığı bir emirle, kolorduların birbiriyle şifreli haberleşmede bulunmalarını yasaklar. Mustafa Kemâl Paşa, Samsun’a çıktığı günden beri emirlerini kolorduların şifreleriyle vermekte idi. Görevden alındıktan sonra da bu şifrelerle haberleşme devam etmekteydi.


(a)
Sinop Mutasarrıflığına Telgraf
15. VIII.1919
Sinop Mutasarrıflığına
Cevap: 4 Ağustos 919 ve No: 2

Osman Bey hakkındaki mufassal telgrafnameniz 9 günde buraya vasıl oldu. Hâbit Beyin 8 Ağustos 1919 tarihli cevabî şifresi burada hiç hallolunamadı, İsmail Hakkı Beyin buna münasip hareketi hakkında icap eden muamele yapılmak üzere 3. Kolordu Kumandanı ile Samsun mutasarrıfı Hamit Bey‘e Kâzım Paşa Hazretleri tarafından ehemmiyetle yazılmıştır. Herhalde macera mucib-i eseftir. İzhar buyurduğunuz hamaset-i milliye Bilhassa mucib-i takdir ve şükrandır. Osman Beyin İstanbul‘a gitmesi kat‘iyen caiz değildir. Kendileri âcizlerine mülâki olmak üzere hemen Sivas‘a hareket eylemelidir. Biz de birkaç güne kadar oraya hareket edeceğiz. 20. Kolordu Kumandanı Ali Fuat Paşa Hazretleri ile daima temasta bulunulması ve müşarinüleyhin talimatına tevfik-i hareket buyurulması rica olunur. Mevki tezelzülü vatanperveran için hiç mevzubahs olamaz. Her ne zaman zaruret karşısında kalınırsa milletin sinesi fedakâr evlâtlarına açıktır. Derhal iş‘ar-ı keyfiyet buyurmanızı arz ve temenn-i muvaffakiyet efendim. Bu telgrafın iş‘ar-ı vusulünü rica ederim.
Mustafa Kemâl

Kaynakça:

1-Kaynakçalı Atatürk günlüğü, http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/KAYNAKÇALI- ATATÜRK-GÜNLÜĞÜ1.pdf
2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010
4-Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi,  Atatürk’ün Tamim, Telgraf ve Beyannameleri IV, 2006



Yorumlar