28 TEMMUZ 1919 PAZARTESİ

28 TEMMUZ 1919 PAZARTESİ

Dahiliye Nazırı Adil (Arda) Bey, 25 Temmuz günü Sivas Valisi Reşit Paşa’ya bir yazı göndererek Mustafa Kemâl Paşa ve Rauf Bey’in tutuklanmasını istemiş idi. Vali Reşit Paşa 28 Temmuz günü Dahiliye Nezaretine cevap yazar.(a)

Batı Anadolu’da Kuvâ-yı Milliye Birlikleri Ödemiş’in doğusundaki Birgi’de bulunan Yunan Birliklerine bir baskın düzenlerler. Yunanistan’ın İzmir çıkarması sırasında meydana gelen olayları Başbakan Venizelos’un emriyle araştıran Albay Mazarakis raporunda “Türk askerleriyle birlikte sivil Türklere ve silahsız erlere hunharca davranıldığı tartışma götürmez bir gerçektir. Şimdi herkes suçu başkasına atıyor” ifadelerini kullanır.

(a)
Bâb-ı Âlî
Dâhiliye Nezâreti
Mahreci: Sivas
28 Temmuz sene 1335
Cevâb. 27 Temmuz sene 1335
Mukaddemâ cevâben makâm-ı nezâret-i celîlelerine takdîm edilen 8 Temmuz sene 1335 târîhli şifre telgrafnâme-i âcizânem celb ve mütâla‘a buyurulursa Erzurum'da teşkîline tasaddî olunduğu istihbâr buyurulan millî kongrenin mâhiyeti anlaşılır. Bu kongre şimdiye kadar ikmâl-i vazîfe etmiş olacağından bi't-tab‘ mukarrerâtını karîben hulâsaten arzedeceği cihetle kıymet-i umûmiyesi ol vakit tebeyyün eder. Mustafa Kemal ve Rauf Beyler tarafından bundan mâ‘adâ başka maksadla ve başka şekilde bir kongre toplamağa teşebbüs vâki‘ olmuş ise mezkûr teşebbüsâta Sivaslılar tarafından iştirâk edilmediği cihetle buraca bir gûnâ ma‘lûmât yokdur. Telgrafnâme-i devletlerinin cihât-ı sâiresine âid ma‘lûmât ve mütâla‘ât-ı âcizânem dünkü şifre telgrafla arzedilmişdir, efendim.

Fî 28 Temmuz sene 1335
Vâli
Reşid

Kaynakça:

1-Kaynakçalı Atatürk günlüğü, http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/KAYNAKÇALI- ATATÜRK-GÜNLÜĞÜ1.pdf
2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008

3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010





Yorumlar