28 HAZİRAN 1919 - Suşehri

28 HAZİRAN 1919 CUMARTESİ

Mustafa Kemâl Paşa, Elaziz (Elazığ)’e geçmek üzere Sivas’ta bulunan Ali Galip Bey’i 27 Haziran gecesi Kolordu Kumandanlık Dairesi’ne çağırır ve kendisi ile sabaha kadar süren bir görüşme gerçekleştirir. Mustafa Kemal Paşa görüşmenin bir anında Ali Galip Bey’e şunları söyler: “...Askerler mert olur. Türk askeri ise mertlerden mert ve pek civanmert olur. Siz cihanın kabul ettiği bu kurala istisna mı teşkil ediyorsunuz?”

28 Haziran günü uykusuz bir gecenin ardından bir bayram günü Sivas’tan Erzurum’a doğru yola çıkar. Geceyi Suşehri’nde geçirir. Mustafa Kemâl Paşa o gün Mehmet Ali Efendi Konağında ağırlanır. Bu misafirlik sırasında Suşehri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Şubesi kurulur; başkanlığına Mehmet Ali Efendi getirilir. Ayrıca Çeçenzade İsmail Hakkı Bey'in Suşehri'ni Erzurum Kongresinde delege olarak temsil etmesi kararlaştırılır ve Çeçenzade İsmail Hakkı Bey Suşehri Delegesi olarak Erzurum Kongresine katılır.

Mustafa Kemâl Paşa, Dahiliye Nazırı Ali Kemal’in mülkî âmirlere 23.6.1919 tarihinde gönderdiği genelge nedeniyle Harbiye Nezareti’ne bir telgraf gönderir: “...Bu tehlikeli ve mesuliyeti cidden ağır düşüncelerin millet ve memleketin gelecekteki kurtuluşu için ne büyük zararlar doğurabileceğini tekrar arza mecburum”

Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa, Mustafa Kemâl Paşa’ya bir telgraf gönderir: “Bizden bir heyetin Paris’e gitmesine Dörtler Meclisi müsaade etti. ...Hemen Dersaadet’e teşrifinizi rica ederim”

Burdur İtalyanlar tarafından işgal edilir. İtalyanlar halka yumuşak davranırlar ve gittikleri yerlere doktor götürerek halkı parasız tedavi dahi ederler. Ayrıca Yunanlılara karşı mücadeleyi de desteklerler.

İtilaf Devletleri ile Almanya arasında Versay antlaşması imzalanır. Antlaşma gereği Almanya bütün sömürgelerini ve ayrıca 75 bin km2 toprağını kaybeder.

Kaynakça:

1-Kaynakçalı Atatürk günlüğü, http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/KAYNAKÇALI- ATATÜRK-GÜNLÜĞÜ1.pdf
2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010
4- Mustafa Kemâl Atatürk, Nutuk, düzenleyen Sabahattin Özel, Erol Şadi Erdinç, 2016
5- http://www.susehri.gov.tr/tarihce








Yorumlar