7 NİSAN 1919 PAZARTESİ - Mehmet Ali (Gerede) Bey Dahiliye Nazırlığı'na getirildi

7 NİSAN 1919 PAZARTESİ

Mehmet Ali (Gerede) Bey Damat Ferit Paşa Kabinesi'nde Dahiliye Nazırlığı'na getirildi.

Mehmet Ali Bey, Galatasaray Sultanisi’nde öğrenim gördü. Ticaret ve siyasetle ilgilendi. Halep mutasarrıflığı ve diğer başka görevlerde bulunduktan sonra 4 Mart 1919'da kurulan Damat Ferid Paşa kabinesinde Posta Telgraf Nazırlığı, 7 Nisan 1919'da ise Dahiliye Nazırlığı görevine getirildi. Ali Fuat Cebesoy aracılığıyla Mustafa Kemal Paşa ile tanıştı. Onun ordu müfettişi olarak Samsun’a gitmesi konusunda etkin rol oynadı. Kurtuluş Savaşı sonrasında Mustafa Kemal ile görüşleri hilafet konusunda ayrıldı. Savaş sonunda düşman işbirlikçisi kabul edilen saltanat taraftarı ve muhalifleri içeren “Yüzellilikler listesi”nde yer alarak, sürgün edildi. Ailesi ile birlikte öne Romanya’da, sonra Paris’te ikamet etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra yurda döndü. 16 Ekim 1939’da İstanbul’da hayatını kaybetti.

Dahiliye Nazırı Mehmet Ali (Gerede) Bey ve Mustafa Kemal Paşa ilişkisi

Mehmet Ali Bey daha Yeniköy Belediye başkanı iken, Ali Fuat Cebesoy’un babası İsmail Fazıl Paşa ile dünür olmuşlardı. Zira Ali Fuat Cebesoy’un küçük kardeşi, Mehmet Ali Bey’in kızı ile nişanlanmıştı. Mehmet Ali Bey bu nişandan birkaç ay sonra İçişleri Bakanı olacaktır. Ali Fuat Paşa 20 Aralık 1918 günü İstanbul’a döndüğünde Mehmet Ali Bey de evdedir. Söz dönüp dolaşıp Mustafa Kemal Paşa’ya gelmiş, ve kendisini övücü konuşmalar geçmiştir. Ali Fuat Paşa Mustafa Kemal’i kendisi ile tanıştırabileceğini söylemiş, Mehmet Ali Bey de bunu memnuniyetle karşılamıştır. Böylelikle düğünden sonra verilen bir yemekte tanışmışlardır. İlerleyen süreçte Mehmet Ali Bey Bahriye Nazırı Avni Paşa ile birlikte Şişli’deki evinde Mustafa Kemal Paşayı ziyaret etmişlerdir. Ertesi gün de Cercle d’orient Kulubünde (Galatasaray Lisesi’nin karşısında) öğle yemeğine davet ederek birlikte yemek yemiş ve sohbet etmişlerdir. Bu görüşmeler sırasında Mehmet Ali Bey, Mustafa Kemal Paşa’nın İttihat ve Terakki ve Enver Paşa hakkındaki düşüncelerini öğrenmiş ve birlikte çalışmayı teklif etmiştir. 

9. Ordu Müfettişliği görevinin Mustafa Kemal Paşa’ya verilmesi Ali Fuat Cebesoy’un Mustafa Kemal Paşa’yı Dahiliye Nazırı Mehmet Ali Bey’le tanıştırması, dolayısı ile hakkında olumlu fikirler edinmesini sağlaması, daha sonrasında ise Mehmet Ali Bey’in Sadrazam Damat Ferit Paşa’yı ikna etmesi süreci ile gerçekleşmiştir. Damat Ferit Paşa’nın Padişah Vahdettin’i  ikna gibi bir çabası olmamıştır, zira padişah Mustafa Kemal Paşa’yı özellikle Almanya’ya birlikte yaptıkları seyahatten ötürü gayet iyi tanımaktadır. Tüm bu süreç ve öte yandan Bahriye Nazırı Avni Paşa’nın da Mustafa Kemal Paşa ile ilerleyen ilişkisinin etkisi ile, nazırın kayınpederi olan Harbiye Nazırı Şakir Paşa’nın 9.Ordu Müfettişliği konusunda alınan kararları onaylaması hiç te zor olmamıştır.

Kaynakça:
1-https://tr.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Ali_Gerede
2-Alev Coşkun, Samsun’dan önce bilinmeyen 6 ay, 2009
3-Serkan Ünal, Mustafa Kemal Paşa’nın mütareke İstanbul’undaki faaliyetleri, Tarih Okulu dergisi, 2014



Yorumlar