29 NİSAN 1919 SALI - Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Müfettişliği Komutanlığı'na atanıyor

29 NİSAN 1919 SALI

Harbiye Nazırı Şakir Paşa, Mustafa Kemal Paşa’yı Harbiye Nezaretine davet ederek kendisine  “Türklerin Rumlarla yaptığı baskıyı yerinde incelemek ve önlemek üzere Karadeniz bölgesine müfettiş olarak gönderilmesi”nin kararlaştırıldığını bildirdi.

O günü Mustafa Kemal Paşa şöyle anlatmıştır: “Bürosunun tam karşısında oturdum. Bir tek kelime söylemeksizin bana dosyayı uzattı.: “Bunu okur musunuz?” dedi. Dosyayı baştan sona kadar gözden geçirdim. Özeti şu idi: “Samsun ve çevresinde birçok Rum köyleri Türkler tarafından hergün tecavüze uğramaktadır. Osmanlı Hükümeti bu vahşi tecavüzlerin önüne geçememektedir. Bu bölgenin emniyet ve huzurunu temin etmek insaniyet namına borcumuzdur.” Raporlar İstanbul Hükümetine verilirken bir de protesto eklenmişti: “Bu tecavüzleri durdurmak gerekmektedir. Eğer siz aciz iseniz, vazifeyi biz üstümüze alacağız!”

Dosyayı okuduktan sonra Harbiye Nazırının yüzüne baktım: “Emriniz paşam”, dedim. “Bu böyle midir zannedersiniz?” “Zannetmiyorum, fakat birşeyler olmak ihtimali vardır.” Bunun üzerine Harbiye Nazırı asıl konuya geçti: “İşte, böyle midir, değilmidir, evvela bunu ortaya çıkarmak için oralara bir zatın gidip incelemelerde bulunması gerekmektedir. Ben Sadrazam Paşa ile (Damad Ferit Paşa) görüştüm. Sizi uygun gördük. Oraya gidesiniz ve meselenin mahiyetini anlayasınız.” “Memnuniyetle giderim. Ancak ben oraya Türkler Rumlara zulmediyor mu, etmiyor mu, yalnız bunu anlamak için mi gideceğim, memuriyetim bu mu olmak lazımdır?” “Evet, konuştuğumuz budur!” “Pekâlâ, yalnız müsaade buyurursanız memuriyetime bir şekil vermek lazım, sizi üzmeyeyim, arzu ederseniz Erkân-ı Harbiye Reisinizle görüşerek bunu tespit edeyim.” “Hay Hay!” dedi.

Mustafa Kemal Paşa nazırlık makamından ayrıldıktan sonra Genel Kurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa’nın yanına geçer ancak kendisini makamında bulamaz, zira kendisi izinlidir. Bunun üzerine Genel Kurmay İkinci Başkanı Kâzım (İnanç) Paşa’nın yanına gider. Mustafa Kemal Paşa ile Kâzım Paşa Çanakkale Savaşı günlerinden birbirlerini iyi tanımaktadırlar. Kâzım Paşa Çanakkale Savaşı’nda 5. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinde bulunmuş idi. 8 Ağustos 1915 günü Alb. Mustafa Kemal’in Anafartalar Grup Komutanlığına getirilmesi öncesinde ordu komutanı ile yaptığı tarihi telefon konuşması Kâzım Paşa ile Mustafa Kemal Paşa arasında geçmiş idi. Daha sonra Ağustos 1918’de 7. Ordu Komutanlığı görevinde iken bağlı olduğu Yıldırım Orduları Grubu Komutanının (Liman Von Sanders) kurmay başkanı yine Kazım Bey’dir. Burada da Mustafa Kemal Paşa’nın başarılı geri çekilme hareketi ve orduyu kaybolmaktan kurtarması sözkonusu olmuştur.

Mustafa Kemal Paşa Kâzım Paşa’ya  görevlendirme ile ilgili konuyu açar. Gidişat ile ilgili bütün düşüncelerini anlattıktan sonra cümlelerini “Ben zaten şu veya bu şekilde Anadolu’ya geçmek fırsatını arıyordum. Madem ki onlar teklif ettiler, fırsattan mümkün olduğu kadar yararlanmalıyız” şeklinde bitirir.

Kâzım Paşa, öncelikle Harbiye Nazırı Şakir Paşa’nın görüşlerini alarak odaya döner. Mustafa Kemal Paşa ona: “Onlar ne istiyorlarsa, azamisini ilave ederek bir talimatname kaleme alınız, yalnız bir noktayı ben not ettireyim” der. Mustafa Kemal Paşa’nın eklenmesini istediği iki maddeyi şöyle anlatır: “Mümkün olduğu kadar Anadolu’nun her tarafına emir vermeli idim. İstediğim bir madde, Samsun’dan başlayarak bütün doğu illerinde bulunan kuvvetlerin komutanı olmaklığım ve bu kuvvetlerin bulunduğu il ve valilerine doğrudan doğruya emir vermekliğimdi. Bir başka madde, bu mıntıka ile herhangi bir temasta bulunan askeri ve idari makamlara yazılı bildirimde bulunabilmekliğimdi.”       

Bu kadar geniş yetkiler istemesinden bir şeyler sezinleyen Kâzım Paşa dayanamaz sorar: “Bir şey mi yapacaksın?” Mustafa kemal Paşa’nın cevabı açıktır: “Evet… Bir şey yapacağım. Bu maddeler olsa da olmasa da yapacağım.” Kâzım Paşa buna gülerek “vazifemiz, çalışacağız” şeklinde cevap verir.
Kâzım Paşa talimatnamenin taslağını hazırlar ve Mustafa Kemal Paşa okuduktan sonra bazı düzeltme ve eklemelerle son şeklini verir. Kâzım Paşa dayanamaz ve “Yetkinin bu kadarı da çok fazla olmaz mı Paşam? Çünkü korkarım ki, Nazır kabul etmemezlik eder” diyerek uyarıda bulunur.

Kâzım Paşa talimatnamenin yazımını bitirdikten sonra Harbiye Nazırı Şakir Paşa’ya götürür ve kendisine okur. Şakir Paşa, “Paşa oğlum, siz 9. Ordu Müfettişliği değil, bütün Anadolu’da nüfuz sahibi bir müfettişlik oluşturmuşsunuz, bu nasıl şey” diyerek şaşkınlığını belirtir. Kâzım Paşa “Hayır efendim, müfettişliklerin kendi sınırına komşu kıtalar ve illerle de temasta bulunması görev alanına ve sorumluluğuna dahildir.” gibi bir açıklamada bulunduysa da Şakir Paşa pek ikna olmamış olacak ki, imza etmekten kaçınır “imzaya gerek yoktur, yalnız mühürlensin yeter” der. Kâzım Paşa odasına döner. Mustafa Kemal Paşa Kâzım Bey’in –Nazıra okumuş olduğu taslakta olmaması nedeniyle- itirazına rağmen talimatnameye son olarak “Müfettişlik gerek gördükçe doğrudan doğruya Sadrazam Paşa ile muhabere eder” maddesini de ekletir. Taslak 2 kopya şeklinde temize çekilerek Harbiye Nazırının makam mührü basılır. Bir kopyayı Mustafa Kemal Paşa alır diğeri Kâzım Paşa’da kalır. Yıllar sonra Mustafa Kemal Paşa Harbiye Nazırı için “Bu rahmetlide vicdani bir seziş olmak lazımdı” demiştir.

Mustafa Kemal Paşa o an hissettiklerini Falih Rıfkı Atay’a yıllar sonra şöyle anlatır: “Ne âlâ şey… Talih bana öyle müsait şartlar hazırlamış ki, kendimi onların kucağında hissettiğim zaman ne kadar bahtiyarlık duydum, tarif edemem. Nezaretten çıkarken, heyecanımdan dudaklarımı ısırdığımı hatırlıyorum. Kafes açılmış, önünde geniş bir alem, kanatlarını çırparak uçmağa hazırlanan bir kuş gibi idim.

Atama kararnamesi 29 Nisan günü Harbiye nazırı ve Sadrazam tarafından imzalanmış ve padişaha sunulmuştur.

Kaynakça:

1-Kaynakçalı Atatürk günlüğü, http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/KAYNAKÇALI- ATATÜRK-GÜNLÜĞÜ1.pdf
2-Serkan Ünal, Mustafa Kemal Paşa’nın mütareke İstanbul’undaki faaliyetleri, Tarih Okulu dergisi, 2014
3-Alev Coşkun, Samsun’dan önce bilinmeyen 6 ay, 2009
4-Salim Koca, Semih Yalçın, Mustafa Kemal Paşa’nın Dokuzuncu Ordu Müfettişliğine tayininde Osmanlı Genel Kurmayının  Rolü, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi Cilt: 10, Sayı:29 Temmuz 1994




Yorumlar