31 MART 1919 PAZARTESİ

31 MART 1919 PAZARTESİ

Mart ayının sonuna gelindiğinde:

Mustafa Kemal Paşa 13 Kasım 1918 günü İstanbul’a geldiği andan itibaren ordunun terhis edilmesini ve silahların işgal güçlerine teslim edilmesini önleyebilecek, kısacası işgale direnebilecek dirayette bir kabine kurulabilmesi için çalışmıştı. Bunun için milletvekilleri ve padişah ile görüşmeler yapmış ancak yine de bir sonuç elde edememişti. Arkadaşları ile birlikte bir ihtilal komitesi kurarak istediklerini zorla yaptırma düşüncesine girmişlerse de bundan bir sonuç alamayacaklarını öngörerek hemen vazgeçmişlerdir. Geriye tek bir yol kalmıştır o da Anadolu’ya geçerek bir direniş başlatmaktır. Mustafa Kemal Paşa bunun için gerekli girişimlerde bulunur ve İzmit- Gebze bölgesinde hazırlıklar yapılır. Uygun anda –özellikle de saklanmayı kolaylaştırması açısından ormandaki ağaçlar yapraklanmaya başladıktan sonra- bu yol üzerinden 20. Kolordu’nun etki alanına girilecek ve direniş başlatılacaktır.

20 Şubat günü Şişli’deki evde Mustafa Kemal Paşa, Ali Fuat Bey (Cebesoy) ve Rauf Bey (Orbay) arasında çok önemli bir toplantı yapılmış ve bu toplantıda beş gün sonra Anadolu’ya kolordusunun başına gidecek olan Ali Fuat Bey “Ben ve ordum daima emrinizdeyiz” diyerek bağlılığını bildirmiştir. Rauf Bey de askerlik mesleğinde kalmasının bir yararı olmayacağına karar vererek bu toplantıdan bir hafta sonra askerlikten istifa etmiştir. Bu arada barış kadrosunda olması nedeniyle Mustafa Kemal Paşa’nın yaverlerinin görevleri sonlandırılmıştır. Şubat ayının sonunda ise İngiliz istihbaratı İstanbul’dan uzaklaştırılmak üzere aralarında Mustafa Kemal Paşa’nın da olduğu bir liste hazırlamıştır.

3 Mart günü Tevfik Paşa istifa eder ve yerine kaldığı süre boyunca Milli Mücadeleye karşı tavırlar sergileyecek olan İngiliz dostu Damat Ferit Paşa getirilir.

9 Mart 1919’da İngiliz İşgal Kumandanlığı asayiş gerekçesiyle 200 kişilik bir birliği Samsun’a çıkarmış ve şehri işgal etmiştir. Zamanla bunların sayısı 450’ ye yükselmiş ve bunların bir kısmı Merzifon’a gönderilmiştir. İlerleyen zamanda özellikle Nisan ayının son günlerinde burada olacak olan olaylar, Mustafa kemal Paşa’nın ve ülkenin geleceğinde büyük rol oynayacaktır.

11 Mart günü Mustafa Kemal Paşa Sansaryan Hana giderek bir gün önce tutuklanmış olan arkadaşı Fethi (Okyar) Bey’i ziyaret eder. 14 Mart günü ise bir gazetede çıkan makale kendisini çok kızdırır. Zira makalede ordu subaylarına açık hakaret vardır. Derhal bir dilekçe hazırlayarak Harbiye Nezaretine makaleyi yazan hakkında işlem yapılması için başvuruda bulunur. Harbiye Nezaretine yazdığı yazı 25 Mart günün Vakit Gazetesi’nde yayınlanır.




Yorumlar