Rıdvan Hüsrev GEREDE

Rıdvan Hüsrev GEREDE

Olayları daha iyi anlayabilmek için, Mustafa Kemal Paşa ile birlikte 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a çıkan subayları tanımakta yarar vardır.

Rıdvan Hüsrev Gerede 1886 yılında Edirne’de doğdu. 1902’de Harp Okulu’na girdi. 1908 yılında Harp Akademisi’nden kurmay yüzbaşı rütbesi ile mezun oldu. 1912 Balkan Savaşı’nda 7’nci Tümen Kurmay Başkanlığı daha sonra ise Atina Askeri Ataşeliği görevinde bulundu. Birinci Dünya Savaşı’nda Doğu Cephesi Kafkas Ordusu Harekat Şube Müdürlüğü görevi yaptı. Mondros Mütarekesi imzalandığında Erzurum’da Kazım Karabekir Paşa’nın kurmay başkanı görevinde bulunmakta idi. 

19 Mayıs 1919 günü 18 kişiden oluşan 9. Ordu Müfettişliği Kurmay heyetinde istihbarat ve siyasi şube müdürü olarak Mustafa Kemal Paşa ile birlikte Samsun’a çıktı. Mustafa Kemal Paşa tarafından bu göreve seçildiği güne kadar bir tanışıklıkları yok idi. Havza ve Amasya genelgelerinin hazırlanmasında görev aldı. Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde Trabzon milletvekilliği yaptı. Meclis kapatılınca Ankara’ya geçti ve TBMM’de Trabzon milletvekilliğini sürdürdü. Nisan 1920’de çıkan Bolu ayaklanmasının bastırılmasında görev aldı, hatta bu nedenle daha sonra kendisine Atatürk tarafından Gerede soyadı verildi. Cumhuriyet döneminde Budapeşte, Sofya, Tahran, Tokyo, Berlin ve Rio de Janeiro Büyükelçiliklerinde bulundu. 1962 yılında İstanbul’da vefat etti.

Kaynakça:

1-https://www.biyografi.net.tr/husrev-gerede-kimdir/
2-http://www.biyografya.com/biyografi/14300
3-https://tr.wikipedia.org/wiki/Hüsrev_Gerede
4-Aşir Kayhan Kıycı, Nurgün Koç, Bir İnkılap ve mücadele adamı: Rıdvan Hüsrev Gerede
5-http://www.samsunkulturturizm.gov.tr/TR-59808/ataturkle-samsuna-cikanlar.html











Yorumlar