27 EYLÜL 1919 CUMARTESİ - Birinci Bozkır Ayaklanması

27 EYLÜL 1919 CUMARTESİ

Birinci Bozkır Ayaklanmasında isyancılar Bozkır’ı basarak askerlik şubesini yağma ederler. Direnenler öldürülür. Arpa, Dinek, Hisarcık çevresi köylerinden toplanan çoğu silahsız isyancılar, ilçenin yanındaki baruthaneyi de ateşe verirler. 

Mustafa Kemâl, Konya halkına bir bildirge yayımlar: “...Vali Cemal Bey’in hareketlerindeki hıyanet, orada bulunan yabancıların dahi nefretini gerektirdiğinden kendisi milletle karşı karşıya bırakılmıştır.”

Albay Refet Bey, milli direnişi örgütlemek amacıyla Konya’ya gelir. Refet Bey’in Konya’ya gelemekte olduğunu haber alan Vali ile Kolordu Komutanı şehirden kaçar.


Mustafa Kemâl, Padişah ve Damat Ferit Hükûmeti’yle Heyet-i Temsiliye arasında aracı rol oynayan Abdülkerim Paşa ile bütün gece süren bir telgraf görüşmesi gerçekleştirir. Bu görüşme, telgraf makinesi başında 27.9.1919 gecesi saat 23.00’de başlar ve sabah 7.30’a kadar devam eder. Mustafa Kemâl Damat Ferit Paşa hükümetinin düşürülerek yerine milletin güvenini kazanmış bir hükümet getirilmesini ister. (Abdülkerim Paşa, Damat Ferit Paşa’nın hıyanetlerini sergileyen bu görüşme tutanaklarını aynen Padişah’a göstermiş ve 3 gün sonra Damat Ferit Paşa Kabinesi istifa etmiştir.)

İngiliz birliği Merzifon’dan ayrılır.


Kaynakça:

1-Kaynakçalı Atatürk günlüğü, http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/KAYNAKÇALI- ATATÜRK-GÜNLÜĞÜ1.pdf
2-Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
3- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010





Yorumlar